Μεσογειακή Διατροφή από το Ε1

   "Μεσογειακή Διατροφή" είναι ο όρος που καθιερώθηκε για να περιγράψει τον τρόπο διατροφής, τον οποίο ακολουθούν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής", η οποία προβάλλει ένα διαιτητικό μοντέλο με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, όπως η προφύλαξη από καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου, η τόνωση του οργανισμού, η καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά.

   Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι των Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ σπανιότερα - σε σχέση με του Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους - πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις.

  Το μενού στηρίζεται στη λιτή διατροφή: άφθονα προϊόντα μη επεξεργασμένων δημητριακών (σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι) όπως π.χ. ψωμί (κατα προτίμηση ολικής άλεσης), χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό φυσικό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο κρασί, ψάρια και χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής (κυρίως η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών), ενδεχομένως και σε συνδυασμό με τρόπο ζωής προστατεύουν, εκτός των άλλων, και από τα σημάδια του χρόνου. Σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός κ.ά) το μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία και υγεία. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι υγιεινή.   

Συνταγή για Κρητικά παξιμάδια 

 Υλικά

1 πακέτο παξιμάδια Κρήτης

250γρ. τυρί

1 κιλό ντομάτες

ελαιόλαδο

ρίγανη

αλάτι

Εκτέλεση

Παίρνουμε δύο δίσκους και τοποθετούμε τα παξιμάδια Κρήτης. Βάζουμε λάδι να μαλακώσουν και ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη. Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη και αλείφουμε τον πολτό πάνω στα παξιμάδια. Τρίβουμε το τυρί και το προσθέτουμε πάνω στα παξιμάδια με τον πολτό. Τέλος ρίχνουμε έξτρα ρίγανη και αλάτι για να γίνουν πεντανόστιμα!!!! 

Σερβίρετε σε χαρτοπετσέτες και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!

Μεσογειακή Διατροφή by Slidely Slideshow

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο